Arhiva‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

Campionatele Mondiale de telegrafie viteză - un interviu cu YO8WW

postat 25 oct. 2013, 06:35 de Adrian Mocanu   [ actualizat la 8 sept. 2014, 07:15 de Cristian Simion ]
Dl. Gheorghe Paisa, s-au încheiat Campionatele Mondiale de telegrafie viteză și este ora bilanțului. 

După cum am mai informat și ați prezentat pe site-ul FRR, în perioada 22-26 septembrie, s-au desfășurat în Bulgaria în stațiunea montană Borovets, a XI-a ediție a Campionatelor Mondiale de telegrafie viteză. Participarea echipei României a fost, ca de obicei, condiționata de partea financiară, însă s-a reușit completarea tuturor categoriilor. Lotul național a fost alcătuit astfel: 
    junioare mici
        Macsim Mihaela - CS Ceahlăul Piatra Neamţ
        Neagu Teodora - CSTA București
    juniori mici
        Zaharia Iustin - CSM Iași
        Balica Marian Alexandru - CSTA Suceava
        Delcea Alexandru - CSTA București
    junioare mari
        Ene Diana - CSM Iaşi
    juniori mari
        Mancaş Alexandru - CSTA Suceava
        Popa Andrei - CSM Iaşi
        Moscaliuc Matei - CSTA Suceava
    senioare
        Ivan Gabriela - CSM Iași
        Trofin Vasilica - CSTA Suceava
    seniori
        Haldan Ionuţ - CSM Iași
        Airinei Mihai - CS Ceahlăul Piatra Neamț
    senioare II
        Manea Janeta - CSTA București
    seniori II
        Pițigoi Ionuț - CS Petrolul Ploiești
    seniori peste 50 ani
        Coca Pavlic Alexandru - CS Petrolul Ploiești

De menționat că lotul complet ideal ar fi fost de 27 de concurenți (o echipa completă este formată din câte 3 concurenți la fiecare categorie), România participând cu 16 sportivi. Poate la unele categorii am fi avut cu ce completa, mă refer la seniori unde consider ca e regretabil neparticiparea lui Covrig Aurelian Cristinel de la Petrolul Ploiești, clubul său nefăcând nici un efort financiar pentru a asigura participarea celor 3 sportivi convocați la lotul național Covrig, Pițigoi și Coca Pavlic, acesta din urma mergând pe banii proprii. Dar sunt categorii care sunt lipsite de soluții reale. Nu avem decât 2 junioare mici, o singură junioara mare, o singură senioară II și un singur senior II, respectiv Pițigoi Ionuț, pe care îl felicit pentru revenirea la telegrafie viteză, fiind o soluție de a completa lotul de ultim moment şi care a avut rezultate promițătoare pentru viitoarele competiții oficiale. Sincer, cred ca este un mare câștig pentru telegrafia viteză. 

România a avut cei mai mulți arbitri. Paisa Gheorghe YO8WW, Drăgulescu Gheorghe YO3FU si Nicolaescu Sorin YO9SW. La ora bilanțului, România s-a clasat pe podium pe locul 3 după echipa Belarusului și Rusiei. 
La individual s-au obținut 25 de medalii din care 3 de aur, 7 de argint și 15 de bronz. Iată și cei ce merită felicitați
        Mancaș Alexandru - o medalie de aur, 2 medalii de argint și 2 de bronz (cel mai bine clasat român) 
        Manea Janeta - o medalie de aur, o medalie de argint, o medalie de bronz 
        Delcea Alexandru - o medalie de aur și o medalie de argint 
        Ene Diana – 4 medalii de bronz 
        Macsim Mihaela – 3 medalii de bronz 
        Coca Pavlic Alexandru – o medalie de argint și 2 medalii de bronz 
        Ivan Gabriela – o medalie de argint și una de bronz 
        Balica Marian – o medalie de argint și una de bronz 
        Haldan Cristian – o medalie de bronz. 

Este o participare mulțumitoare?

Desigur. Având în vedere că în ultimii 2 ani 2011, 2012 sa materializat într-un declin prin numărul de medalii, 2013 îl putem considera o revenire.

Se putea mai mult?

Sigur. Sunt convins. Nu doar cu vorbe, ci cu argumente. Am pierdut o medalie de bronz la junioare mici în favoarea Moldovei la jumătate de punct, iar am pierdut medalia de bronz la transmitere la seniori prin neparticiparea lui Covrig Aurelian Cristinel. Apoi dacă se făcea o nominalizare din timp a lotului și se ocupa cineva de pregătirea lui Pițigoi Ionuț, am mai fi avut o șansa la cel puțin o medalie. 

Cum vedeți viitorul?

În nici un caz în roz. Este nevoie urgentă de organizarea Comisiei de telegrafie viteză și numirea unui antrenor competent de lot național  Deasemenea de cât mai multe competiții interne și internaționale pentru rularea și verificarea pregătirii sportivilor. Neapărat este nevoie de cantonament al lotului național  Este păcat de poziția României în ierarhia mondială la telegrafie viteză și mai ales de tradiție și respect față de nume mari din istoria radioamatorismului românesc.

În clasamentul individual a mai fost un nume românesc.

Este vorba de Buzoianu Emil Bogdan, radioamator crescut și pregătit la Piatra Neamț  multiplu campion european și mondial, de 5 ori recordman mondial 2005-2010 în vremea când îl antrenam și care din 2011 reprezintă Elvețiaobținând 2 medalii de aur și una de bronz la aceasta ediție 2013. M-am bucurat pentru rezultatele lui și i doresc succes pe mai departe. E adevărat că este o pierdere pentru lotul României, dar nici nu s-a interesat nimeni să-l păstreze în țară

Ve-ți reveni la lot?

Nu. Voi ajuta în limita posibilităților  dar nu doresc funcții  Dacă vroiam, rămâneam în 2010. Nu am avut mulțumire pentru ceea ce am făcut. În 1999 România a luat 3 medalii la individual prin un sportiv de la CSTA București și 2 de la Piatra Neamț. În 2001 doar o singură medalie, tot cu un sportiv de la Piatra Neamț  Din 2002 am preluat echipa națională și din 2003 România a luat de la 18 medalii în 2003 la 28 de medalii în 2010, având și o performanță istorică în 2005 devansând Rusia, obținând medalia de argint la echipe și aducând primul record mondial pentru România. Au urmat încă 4 recorduri mondiale. 2010 a fost ultimul an când s-au premiat rezultatele. Eu consider că mi-am făcut datoria și în loc de respect, am primit înjurături şi critici. Precizez că tot ce am făcut, am făcut din pasiune, voluntar, fără salariu sau alte venituri, doar cele legale obținute de la ANS pentru performanță sportivă. Ba mi-am folosit relațiile și am organizat Campionatele Naționale și cantonamentele la Piatra Neamț

Dar la IARU mai sunteți?

Da. Din 2003 sunt în grupul de lucru la IARU HST și din 2004 arbitru internațional de telegrafie. A fost o tentativa de a mă înlocui de către FRR în 2011. Atâta timp cât sunt respectat pentru ceea ce fac la grupul de lucru cât și ca arbitru, voi continua sa rămân la IARU.

Despre FRR?

Oftez și înghit. Atâta timp cât nu sunt luat în considerare și huiduit permanent, nu mai comentez. De 5 ani solicit modificarea statului. Am făcut propuneri de îmbunatățire a statutului, am solicitat în scris… Nimic. Se considera că e bine așa. Părerea mea este că nu e. Am propus un regulament de funcționare, care este obligatoriu la orice instituție

Un cuvânt de final?

Multă înțelepciune pentru Consiliul de Administrație al FRR. O țară întreaga e cu ochii pe ceea ce fac. Sau ce nu fac. Și mult succes tuturor în ceea ce-și propun.
Campionatele Mondiale de telegrafie viteză - echipa