Arhiva‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

Conferința generala IARU- Region 1

postat 24 sept. 2014, 00:44 de Adrian Mocanu   [ actualizat la 25 sept. 2014, 00:43 de Cristian Simion ]
La data de 21 Septembrie 2014 au început lucrările celei de a 24-a Conferința Generala IARU- Region 1 în localitatea Albena, Bulgaria, în sălile de lucru ale Hotelului Grand Flamingo. Conferința se va termina pe data de 28 sept 2014. 


În deschiderea lucrărilor, prezidate de dl. Hans Blondeel Timmmerman, PB2T, președintele IARU REGIUNEA 1, au fost prezenți membrii din conducerea IARU, delegațiile oficiale ale statelor membre precum și reprezentanți ai presei, radio-ului și TV, autohtoni și din străinătate.

Pentru prima data Romania a fost prezenta cu o delegație oficiala la o Conferința Generala IARU- Regiunea 1.

Cu ocazia deschiderii lucrărilor Conferinței Generale, a fost transmis mesajul doamnei dr. Kristalina Georgieva, Comisarul Uniunii Europene pentru Cooperare Internațională, Ajutor Umanitar și Reacții la Situații de Criza, de către domnului Encho Gospodinov, Secretarul Comisarului European.

Tema principala a mesajului a fost ca, în aceste situații, când organele autorităților statale sunt afectate, este unanim recunoscut, pretutindeni, aportul adus de membrii federațiile naționale ale radioamatorilor, structuri care își aduc aportul pe baza de voluntariat și responsabilitate civica.

In era internetului, exista încă situații în viata când mai funcționează doar un singur instrument INDEPENDENT de comunicare în situații de dezastre și acela este cel asigurat de radioamatori.

Imaginați-va un dezastru natural major, când toate instrumentele oficiale sunt căzute, rețelele de electricitate sunt afectate, fără internet, telefonie sau fax, fără telex, când comunicațiile feroviare, rutiere, navale și aeroportuare sunt afectate.

Se știe ca o tragedie s-a întâmplat, că sunt morți, răniți și mai multi oameni în viata care au nevoie foarte urgenta de ajutor. Nimeni nu știe cum sa intervină operativ in ajutor deoarece informațiile primite pe canalele oficiale de comunicație lipsesc. Singura speranța este ca exista radioamatori care, cu forțele și mijloacele proprii de comunicare, suplinesc și sprijină oficialitățile în luarea celor mai adecvate măsuri în sprijinul celor afectați. În încheiere, a fost transmis un mesaj de succes pentru lucrările Conferinței Generale IARU- Regiunea 1.

Dupa deschiderea oficiala, lucrările Conferinței Generale IARU-Regiunea 1, s-au desfășurat pe comisiile de lucru.

Romania este reprezentata la aceasta Conferința Generala de către o delegație alcătuită din 3 factori de coordonare și decizie ai Federației Romane de Radioamatorism formata din Neacșu Constantin (YO3IRC), președinte, Mitruț Marius (YO3CZW), secretar federal și Purcelean Ioan (YO5IP), coordonator rețea de urgenta a radioamatorilor.

Delegația româna participa în continuare la ședințele de lucru pe secțiuni ale Conferinței Generale IARU- Regiunea 1.

La ora transmiterii acestui comunicat lucrările Conferinței Generale sunt în plina desfășurare. Vom reveni cu amanunte după încheierea lucrărilor Conferinței Generale.

Președintele FRR,
Constantin NEACSU / YO3IRC