Arhiva‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

Consultare publică privind radioamatorismul în situații de urgență

postat 22 sept. 2017, 03:37 de Adrian Mocanu   [ actualizat la 22 sept. 2017, 03:37 de Cristian Simion ]
Astazi, 21 septembrie 2017, ANCOM lanseaza o consultare publica privind radioamatorismul pentru situatii de urgenta pentru a colecta opiniile celor interesati cu privire la reglementarile necesare si stabilirea unei proceduri de administrare a spectrului radio pentru sustinerea activitatilor de radioamatorism dedicate furnizarii de comunicatii in situatii de urgenta.
Comunitatea radioamatorilor si entitatile cu atributii pentru situatii de urgenta sunt invitate sa raspunda la un chestionar publicat pe site-ul Autoritatii, aici, cu privire la modul de implicare al radioamatorilor in situatii de urgenta, la structura de organizare a unei retele de radioamatorism pentru situatii de urgenta, definirea unei reglementari speciale de administrare a spectrului radio necesare pentru sustinerea activitatilor de radioamatorism dedicate furnizarii comunicatiilor in situatii de urgenta si oportunitatea dedicarii unor canale de radiocomunicatii de radioamator, exclusiv comunicatiilor in situatii de urgenta. Opiniile si intentiile exprimate cu ocazia acestei consultari vor servi la fundamentarea strategiei ANCOM privind sustinerea activitatilor de radioamatorism dedicate furnizarii de comunicatii in situatii de urgenta.
La nivel international, si alte autoritati de reglementare au initiat si permis dezvoltarea de retele nationale de radioamatorism pentru situatii de urgenta in tari ca Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, Olanda, Irlanda, Austria, Australia, Canada, Spania sau Rusia.
Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, dar exista si competitii organizate la nivel local si international. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente, realizarii si testarii de aparatura de radiocomunicatii. In Romania exista in prezent 3.448 radioamatori autorizati de catre ANCOM.
Persoanele interesate sunt invitate sa parcurga si sa completeze chestionarul publicat aici si sa-l transmita ANCOM pana la data de 21.11.2017, pe adresa sediului central al ANCOM din str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti sau direct la registratura ANCOM. Observatiile si recomandarile pot fi transmise si prin fax la numarul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Persoana de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.417
Adresa: Str. Delea Noua nr. 2, Telefon: + 40 372 845 417, E-mail: pr@ancom.org.ro, Web: www.ancom.org.ro