Arhiva‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

Tricolorul Românesc în expediția internațională Cambogia 2016

postat 17 nov. 2016, 13:27 de Adrian Mocanu   [ actualizat la 17 nov. 2016, 13:38 de Cristian Simion ]
În perioada 04-13 noiembrie 2016 un grup de 22 de radioamatori din 7 țări au emis din Cambogia cu indicativul XU7MDC. Din echipă au făcut parte și doi radioamatori din România: YO8WW Gabi Paisa și YO5OED Feri Lovacs. Organizatorul DX-pedition a fost Mediteraneo Dx Club.


Cei doi au făcut deplasarea la Milano în Italia cu autoturismul, unde s-au întâlnit cu organizatorii și membrii echipei la o ședință de instruire și la pregătirea echipamentului. Toată echipa au primit tricouri speciale imprimate cu indicativul expediției, tricouri personalizate și treninguri cu sponsorii.Pe data de 3 noiembrie echipa a plecat spre Phnom Penh/Cambogia viaThailanda/Bangkok cu avionul. De la aeroport până la Ream- Shihanoukville District, QTHul de lucru s-a făcut cu un autobus. Ream- Shihanoukville District este situat în marginea Parcului Național Ream (jungla cambogiană) pe malul mării Chinei de sud, în golful Thailandei.
CAMBODIA
CQ zone: 26
Continent: AS
Primary prefix: XU
Location: 10°31'00"N 103°36'42"E

Echipele de lucru au fost formate de 7 la telegrafie (din care au făcut parte și cei doi români) 11 la SSB și 4 la RTTY. Imediat după sosire s-a început imediat montarea antenelor, așa cum au fost stabilite echipele de lucru. Echipa CW a intrat prima în eter, făcând primele QSOuri în 40m. Locația nu a fost una strălucită. Toate cele 5 emițătoare fiind în același loc, antenele fiind foarte apropiate, dar mai stânjenitor au fost radarele bazei navale ale marinei regale, care se aflau la 5-6 km de noi. Antenele au fost: 4 buc spider beam, foursquare pentru 80m, inverted L pentru 160m, beverage, vertical 80m, vertical 40m, vertical 30m și un delta loop pentru 20/15/10m. Vremea a fost tipic ecuatorială, cu temperaturi mari 27-41 grade, dar cu multă umiditate și ploi cu cantități mari de apă.


Cu toate impedimentele, traficul radio s-a desfășurat în permanență, cu excepția penelor de curent (care au fost dese), propagării ciudate cu momente de zero QSOuri pe ora și a furtunilor cu descărcări electrice, s-au făcut 35.400 QSOuri. Foarte multe stații YO și-au manifestat, unele au venit cu semnale consistente, care au trecut peste pile-up.

Întoarcerea acasă s-a făcut fără probleme, dar cu gândul la viitoarea expediție. Feri și Gabi mulțumesc Federației pentru încredere, lui Ovidiu YO9XC care a fost cu gândul ala la expediție, dar și lui Iulian YO7DEW care a pregătit echipamentul ICOM 7300, calculatorul și conexiunea aferentă cu care s-a făcut deplasarea.