Rezumat Friedrichshafen

Stimați colegi,
Vă transmit spre informare un rezumat al discuțiilor avute în cadrul întalnirii IARU de la Friedrichshafen:

În data de 21 iunie 2019, în localitatea Friedrichshafen, Germania, reprezentanții Federației Române de Radioamatorism au participat la întâlnirea de lucru organizată de IARU cu organizațiile naționale afiliate.

Gazda întâlnirii a fost Don Beattie, G3BJ, Președintele IARU Regiunea 1, iar discuțiile au vizat eforturile conjugate pe care IARU împreuna cu organizațiile afiliate le întreprind pentru apărarea drepturilor radioamatorilor privind utilizarea spectrului radio.

Astfel, în cadrul întâlnirii CEPT – WRC 19 ce a avut loc la Praga în perioada 17-21 iunie 2019, IARU a avut deja o primă luare de poziție față de propunerea Franței de alocare a spectrului de frecvențe 144-146 MHz pentru utilizarea de către Serviciul Mobil Aeronautic.

Având în vedere faptul că în cadrul acestei întâlniri doar autoritatea de reglementare din Germania s-a opus propunerii Frantei, IARU pregătește în acest moment o documentație complexă pentru ca, în cadrul întâlnirii CEPT ce va avea loc la începutul lunii august 2019, să poată apăra cu argumente solide statutul de utilizator primar pe care radioamatorii îl au referitor la banda de 2m.

În cadrul acestor eforturi conjugate, la începutul lunii iulie 2019, Federația Română de Radioamatorism va redacta și înainta către ANCOM o documentație prin care să ne susținem cu argumente utilizarea benzii de 2m cu statut de utilizator primar de către radioamatorii YO și să solicitam ca pozitia pe care autoritatea română de reglementare o va avea în cadrul întâlnirii CEPT din august să fie una favorabilă radioamatorilor.

La întâlnirea de lucru de la Friedrichshafen, ce a durat peste două ore, Federația Română de Radioamatorism a fost reprezentată de Președintele Dan Rabîncă – YO9FNP și de Secretarul General Marius Mitruț – YO3CZW.

În cursul zilei de sâmbătă 22 iunie, în urma invitației Președintelui IARU R1 Don Bettie G3BJ, în cadrul unei noi întâlniri ce a durat peste 30 de minute,  Președintele Federației Române de Radioamatorism Dan Rabîncă YO9FNP a prezentat câteva aspecte din strategia de dezvoltare a F.R.R., printre care: relațiile cu autoritatea de reglementare ANCOM, biroul de QSL, implicarea tinerilor în activitățile de radioamatorism, laturile sportive și respectiv de hobby ale radioamatorismului în YO, aspecte ce au fost apreciate de către conducerea IARU.

73,
Dan YO9FNP

Updated: 13/03/2020 — 8:58 AM